Jacques Poppen 1 header

Mennen met een lichamelijke beperking

Een van de clinicgevers tijdens Paard&Koets is paramenner Jacques Poppen. Tijdens de clinic laat hij samen met Mette van Dongen zien dat het leven niet ophoudt na een beperking, en de paardensport dus ook niet. De clinic is een inspiratie voor iedereen, met of zonder beperking. 

In zijn jonge jaren had Jacques Poppen nog weinig affiniteit met de paardensport. Dit veranderde nadat hij een auto-ongeluk kreeg in 1995 en daardoor in een rolstoel terecht kwam. “Waar ik wel mijn hele leven al van houd zijn adrenaline-sporten. Hoe meer actie en snelheid er is, des te beter als je het mij vraagt. Na mijn ongeluk wilde ik een nieuwe draai geven aan mijn leven en ging ik op zoek naar een manier om die adrenalinekick weer te ervaren.” Eva, de vrouw van Jacques, heeft al sinds haar jeugd passie voor de paardensport en was in 2000 werkzaam op een manege. De manege organiseerde een mentocht en Eva overtuigde Jacques om mee te gaan. “De koetsier van de wagen gaf mij de leidsels in handen en vanaf dat moment ben ik besmet geraakt met het ‘paardenvirus’. De paarden maakten het voor mij mogelijk om weer op het strand en in de bossen te komen. Iets waarvan ik dacht dat nooit meer te kunnen na mijn ongeluk. Als ik op de koets zit, fungeren de paarden letterlijk als mijn benen. Ik vergeet dan echt even dat ik een handicap heb.”

Vanaf dat moment besloot Jacques dat hij verder wilde in de mensport. Al snel werd zijn eerste paard aangeschaft, een super brave Fries. Al gauw bleek dat hij ‘feeling’ had voor de mensport en maakte Jacques de overstap naar het rijden van wedstrijden. Zijn trainer Ito Werkman gaf aan dat hij zeker verder kon komen in de sport, maar niet met dit paard. Een nieuwe zoektocht kon van start. Het doel? Een paard met meer capaciteiten, op alle fronten. Na een lange zoektocht en het uitproberen van verschillende paarden, bleek dat ze nooit ver hadden hoeven zoeken. Het paard waar Jacques naar op zoek was bleek al die tijd op stal te staan. De Friese merrie Nienke van Eva bleek de toekomstige mentopper te zijn. Haar grote werkwilligheid is perfect voor het mennen. “Het dressuuronderdeel is hierdoor wel een aandachtspunt voor ons, maar voor de andere onderdelen is ze uitermate geschikt. Dat de Friese merrie inderdaad een topper zou zijn bleek toen ze in 2008 wereldkampioen werden.

“Inmiddels hebben Eva en ik sinds 2011 de Arabo-Fries PP, die zowel met mijn vrouw in de dressuursport loopt als met mij op hoog niveau in de mensport.”

 

Met PP werd Jacques in 2014 wereldkampioen in Sandringham, Engeland. Jacques heeft tijdens zijn mencarrière al veel successen behaald, zowel in de reguliere als in de paramensport. Hij nam deel aan zes wereldkampioenschappen en bracht in totaal twaalf medailles mee naar huis. “Mijn mooiste ervaring was het WK van 2008 in Duitsland, waar ik zowel met het team als individueel goud bemachtigde. Alles verliep perfect tijdens dit WK en dat heb ik mede te danken aan het fantastische team dat achter mij staat. Mijn vrouw Eva en vriend Arjan voelen feilloos aan wat mijn paard en ik nodig hebben. Ze staan altijd voor ons klaar. Zonder hen zou dit nooit gelukt zijn!”

Beperking geen belemmering
Toch zijn het niet de behaalde wedstrijdresultaten die Jacques het meest trots maken, maar is het de voorbeeldfunctie die hij hiermee verkregen heeft. “Dat mensen mij vragen voor clinics en lezingen om anderen te inspireren is voor mij echt de kers op de taart. Om die reden ben ik ook ambassadeur van Parapaard geworden. Ik wil zoveel mogelijk mensen met een beperking enthousiast maken voor het paramennen en laten zien dat de drempel om te mennen niet zo hoog is als ze in eerste instantie denken.” Wat Jacques zo mooi vindt aan mennen is dat iedereen op de koets gelijkwaardig is. Het maakt volgens hem niet uit of je wel of geen beperking hebt in de wedstrijdsport, iedereen wordt gelijk beoordeeld op zijn of haar prestaties, samen met het paard.

Jacques verzorgt samen met Mette van Dongen zijn clinic. Mette zit in een rolstoel door een dubbele beenamputatie. Tijdens de clinic laat ze zien hoe ze de mensport beoefend en hoe ze omgaat met haar beperking. “Tijdens de clinic laten Mette en ik zien dat de mensport zich uitstekend leent voor iedereen, met of zonder beperking. We willen mensen met een beperking inspireren om die te stap naar de sport te zetten. Het sporten houdt echt niet op na een ongeluk of andere oorzaak waardoor je nu een lichamelijke beperking hebt. Er is nog zoveel te ontdekken!”

Paard&Koets
De clinic ‘Mennen zonder beperking’ vindt plaats op zaterdag 21 april en zondag 22 april op Paard&Koets. Jacques wil iedereen met een beperking, of iedereen die iemand kent met een beperking, oproepen om naar zijn clinic te komen en zich te laten verrassen.