gisella bartels 10

De wereld van de paardenanatomie

Paardenfysiotherapeute Gisella Bartels is op zaterdag en zondag aanwezig als expert op Paard&Koets. Tijdens haar clinics gaat ze in op de anatomie van een paard. Het beloven zeer interessante en leerzame clinics te worden en Gisella vertelt graag waarom!

Net zoals bij veel paardenexperts speelt de paardensport al van jongs af aan een belangrijke rol in Gisella’s leven. Met name aan de gezondheid en het welzijn van paarden hecht ze veel waarde. Na afronding van het gymnasium wilde ze zich hier verder in verdiepen. Ze schreef zich daarom in voor de opleiding ‘Dierengeneeskunde’. Nadat ze hier twee keer voor uitgeloot was, besloot ze op zoek te gaan naar een alternatief. Ze hoorde van het vak ‘Dierenfysiotherapie’ en haar interesse was gewekt. Ze volgde eerst de opleiding voor ‘Humane fysiotherapie’ om vervolgens aan de opleiding ‘Dierenfysiotherapie’ beginnen. In 2004 behaalde Gisella de beschermde titel van ‘Dierenfysiotherapeute’ en heeft zich daarna gespecialiseerd in paarden.

Fysiotherapie helpt echt
De kennis die ze heeft verkregen tijdens haar opleidingen combineert Gisella met haar ervaring in de sport. Ze beoefent de dressuursport namelijk zelf op hoog niveau, en haar partner Laurens is actief in de springsport. Naast haar werk als fysiotherapeute heeft ze met haar partner een kleinschalige stal opgericht, waar ze samen talentvolle dressuur- en springpaarden fokken en trainen. Ook daar past ze dagelijks haar kennis toe. Niet alleen gebruikt ze haar kennis om fysieke problemen op te lossen of te voorkomen, ze geeft ook advies over training en management. Deze combinatie van fysiotherapie, doelgerichte training, een uitgekiend management en goede samenwerking tussen diverse deskundigen is volgens haar de sleutel tot succes. Dat geldt voor alle type paarden in iedere discipline. “Voor de werking van fysiotherapie bestaat inmiddels veel wetenschappelijk bewijs. In de praktijk maken steeds meer ruiters, eigenaren en menners gebruik van deze vorm van begeleiding en behandeling om hun paarden beter te laten presteren en langer gezond te houden.’’

“In de mensport kom ik vaak paarden tegen die in hun bewegingen een slecht gebruik van hun rug laten zien. Dit zie je terug in de buiging en het gebruik van boven- en onderlijn en uiteindelijk dus ook in de beweging. Ik denk dat er veel winst te behalen is door meer te trainen op lichaamsgebruik. Het is belangrijk dat men beseft dat een paard een atleet is met een bewegend lichaam waarbij pijnbeperkingen op kunnen treden.

 

Paarden kunnen dit goed camoufleren en zijn meesters in compenseren, maar uiteindelijk leidt dit tot slechtere prestaties en een minder goed welzijn.” Het leuke aan haar vak vindt Gisella dat ze mens en paard echt kan helpen. Ze helpt niet alleen paarden met een beperking of probleem, maar is zelfs regelmatig in staat om met haar kennis en ervaring problemen te voorkomen. Door paarden preventief te behandelen kunnen beperkingen volgens haar grotendeels voorkomen worden, waardoor prestaties alleen maar beter worden.

Bewustwording
Tijdens Paard&Koets verzorgt Gisella twee verschillende clinics. De eerste clinic ‘Trainen op basis van bouw en anatomie’ staat in het teken van het lichaam van je paard beter leren begrijpen. Door middel van beschilderingen op het paard wordt het bewegingsapparaat zichtbaar gemaakt. “Iedere menner is eigenlijk een personal trainer van zijn paard, die het paard beter wil maken en beter probeert te laten presteren. Toch zie je vaak dat mensen weinig kennis hebben over het lichaam en de werking van de spieren van hun paard. Door deze onderdelen zichtbaar te maken op een (bewegend) paard maak ik mensen bewust van de anatomie van een paard en hoe ze deze kennis kunnen gebruiken om hun paarden beter te laten presteren en functioneren.”

De tweede clinic die Gisella geeft is ‘De beweging in beeld van een aangespannen paard’. Tijdens deze clinic wordt het beschilderde paard ingespannen voor de menwagen. “Hiermee wil ik laten zien wat het effect is van bepaalde oefeningen op het bewegingsapparaat van het paard. De clinic geeft een goed beeld van de spiergroepen die een paard gebruikt en hoe je hierop kunt trainen om ze sterker te maken.” Tot slot hoopt ze op veel interactie met de toeschouwers. “Ik ga graag met het publiek in gesprek over problemen en probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Ik heb er ontzettend veel zin in!”

Paard&Koets
Gisella is op zaterdag 21 april en zondag 22 april aanwezig op Paard&Koets en verzorgt per dag twee clinics. Ze hoopt tijdens de clinic zo veel mogelijk mensen bewust te maken van de anatomie van een paard en hoe je deze kennis in je dagelijkse training in kunt zetten. En er is natuurlijk geen betere manier om dit te doen dan door het bewegingsapparaat met verf zichtbaar te maken op een bewegend paard!